De Slovaakse Arbeidsmarkt

Een kwaliteitsvolle arbeidsmarkt is een essentiële factor in het selecteren van nieuwe sites voor een bedrijf. De Slovaakse arbeidsmarkt scoort goed op vlak van productiviteit, kwalificatie en loonkosten.  

Productiviteit 

Een kwaliteitsvolle arbeidsmarkt is een essentiële factor in het selecteren van nieuwe sites voor een bedrijf. De Slovaakse arbeidsmarkt scoort goed op vlak van productiviteit, kwalificatie en loonkosten.  

Opleiding
  • Het onderwijssysteem van Slovakije is uitgebouwd rond de arbeidsmarkt en de sterktes van de arbeidsmarkt.

  • Het  'Dual education framework' geeft studenten de mogelijkheid niet alleen theoretisch, maar ook praktisch opgeleid te worden op de werkvloer. Daarnaast genoot maar liefst 72% van de bevolking hoger middelbaar onderwijs. Hiermee staat het land op n°1 binnen Europa. 

  • 98% van de middelbare schoolstudenten leert een andere taal dan Slovaaks op de schoolbanken. Vooral Engels en Duits zijn populair. 

WAAROM

SLOVAKIJE? 

Zowel de automobiele als de technologische sector vonden reeds hun weg naar Slovakije. Verschillende toonaangevende bedrijven uit de automobiele sector (Kia, Volkswagen, Jaguar, Land Rover, Peugeot, Citroën) en de elektronica - en ICT sector (IBM, at&t, Amazon, Johnson Controls, Dell, ...) vertegenwoordigen hun bedrijf (deels) vanuit Slovakije. Ook Belgische bedrijven, zoals Aspel Bekaert, Carmeuse en Plastiflex hebben er productie-eenheden. Één van de redenen hiervoor is de hoge prioriteit die de Slovaakse overheid hecht aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast zijn er nog talrijke redenen om te kiezen voor een productie-uitbreiding in Slovakije: 

- Een kwaliteitsvolle arbeidsmarkt 

- Een strategische locatie 

- Politieke en economische stabiliteit 

- Ondersteuning op Europees en lokaal niveau 

 

Source: www.Sario.sk 

Strategische locatie in Centraal-Europa

Met een centrale ligging in Europa is Slovakije de ideale uitvalsbasis voor export naar Oost- en West-Europa.   

Internationaal

Door de nabijheid van de grote Europese steden biedt Slovakije de mogelijkheid om meer dan 350 miljoen klanten te bereiken binnen een straal van 1000 km. Bovendien bieden de twee internationale luchthavens en een goed uitgebouwde wegeninfrastructuur een snelle en veilige route naar de grote Europese steden.  

 

Politieke en economische stabiliteit 

Als lid van de Europese Unie, de Schengenzone, de Eurozone, OECD, WTO en de NATO biedt Slovakije een stabiel en vertrouwd politiek en economisch bedrijfsklimaat. 

Slovakije en Europa 

Slovakije voert sinds de onafhankelijkheid de politieke status van een parlementaire republiek. Daarnaast is het land sinds 2004 lid van de Europese Unie en is het sinds 2009 lid van de Eurozone. Hierdoor is het land volledig geïntegreerd in de Europese economie. Van juli tot december 2016 was de Slovaakse Donald Tusk president van de Europese raad.  

Ook op economisch vlak kende het land de voorbije decennia een grote groei, die verwacht wordt zich verder te zetten de komende jaren. 

De meest recente info vind je op de website van de Europese Commissie. 

 

Europese en lokale ondersteuning voor  KMO'S

Naast subsidies en ondersteuning op Europees en nationaal vlak zijn er ook verschillende private bedrijven die met hun expertise het opstarten van lokale ondernemingen begeleiden. Op die manier kan je zonder zorgen een lokale afdeling uitbouwen en genieten van hun netwerk en ervaring. 

Investeringssteun 

Afhankelijk van de regio waarin geïnvesteerd wordt biedt Slovakije tussen 35% en 55% investeringssteun aan KMO's. Verder wordt ook financiële ondersteuning geboden naargelang de werkloosheidsgraad in de regio. 

De investeringssteun kan zich aanbieden op verschillende manieren. Zowel belastingsvrijstellingen als beurzen, bijdrages en lagere prijzen voor grond die tot de overheidsportefeuille gerekend wordt, behoren tot de mogelijkheden. 

Meer info >>